Vždy a bezvýhradne tomu však tak byť nemusí. Viete si predstaviť čokoládu, ktorá by bola výživná, chutná a pritom bez všetkých zmienených negatívnych aspektov? Znie to ako fantázia, ale živá čokoláda taká je.
Pokračovanie článku ...
Základným rozdielom oproti bežným čokoládam je, že je vyrábaná z nepraženého kakaa. Všetky kakaové súčasti, ktoré obsahuje, sa vyrábajú z nepražených kakaových bôbov, vďaka čomu sa v čokoláde zachovajú všetky výživné hodnoty, ktoré semená plodov kakaovníka Theobroma Cacao (grécky Pokrm bohov) obsahujú. Nepražené kakaové bôby sú výnimočne komplexnou potravinou a radia sa do kategórie tzv ‚superfoods‘. Sú významným zdrojom horčíka a organickej síry v prírode. Okrem toho sú zdrojom veľmi širokého spektra ďalších minerálov a vitamínov. Podľa vedeckých výskumov je kakao jednou z plodín najbohatších na antioxidanty, obsah flavonoidných antioxidantov je v ňom približne 10%, čo je 3x viac ako v zelenom čaji a 20x viac ako v praženom bežne dostupnom kakaovom prášku. Antioxidanty v nepraženom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebávateľné pre ľudský organizmus.
Ďalšou devízou živej čokolády je fakt, že neobsahuje rafinovaný cukor. Je sladená sirupom z agáve, spracovávaným pri nízkej teplote. Sirup z agáve má vďaka obsahu fruktózy veľmi nízky glykemický index: 27 a je tak prijateľným sladidlom pre diabetikov. Výsledné hodnoty glykemického indexu u čokolády sladenej sirupom z agáve sú veľmi nízke a čokoláda je tak pomerne bezpečnou sladkosťou, a je dokonca bez umelých či rafinovaných sladidiel.
Táto čokoláda neobsahuje žiadne mliečne produkty, pridané tuky ani sójové prísady. Pri výrobe čokolády teplota nikdy nepresahuje 40°C. Je vyrábaná ručne, starostlivo a s láskou, ktorú nemôže priemyselná strojová výroba nahradiť. Ide tak o skutočne živú a naozajstnú čokoládu plnú živín, energie a dobrej nálady. Je to jediná čokoláda, ktorá nadchne chuťové bunky a nezanechá zlé svedomie.
|