úvod recepty články   diskusia na stiahnutie kontakt
 
 
Nepokoušejte se nikdy posoudit něco, o čem nic nevíte. Nekritizujte nikdy něco slovy "Tomu nevěřím!" Je to totéž, jako byste řekli: "Nic o tom nevím a proto je to nesmysl".
Než označíte ně co za správné nebo nesprávné, za pravdivé nebo nepravdivé, nejdříve to prověřte. Zkušenost je daleko cennější než všechny řeči na světě.
Dr. Walker
hľadať:
 
 
 
 
  • 28.07.2009
    môžete si vypočítať svoje BMI a BMR index
  • 16.05.2009
    spúšťame diskusné fórum na FreshFood.sk
  • 05.05.2009
    spúšťame portál FreshFood.sk


 
 

-
Upozorni známeho na článok
Neodolateľná chuť čokolády bez výčitiek - živá čokoláda

Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na svete a veľa ľudí západného sveta si nevie život bez nej ani predstaviť. Je najčastejším darčekom, vyhľadávaným antidepresívom i potešením pre všetky zmysly. Bohužiaľ ale nepatrí medzi práve najzdravšie potraviny a má to svoje dôvody. V dnešnej dobe sa totiž bežná čokoláda vyrába z pražených kakaových bôbov ich skvapalnením, mletím a potom zmiešaním s rafinovaným cukrom, sójovým lecitínom, mliečnymi produktmi a stuženými tukmi a radou ďalších nie celkom vhodných prísad napr. vylepšujúcich jej vzhľad. U drahších čokolád ide v lepšom prípade „len“ o lecitín a cukor. Tak či onak ide o kalorickú potravinu spôsobujúcu u veľa ľudí akné, alergické reakcie či psychické závislosti.

 

Vždy a bezvýhradne tomu však tak byť nemusí. Viete si predstaviť čokoládu, ktorá by bola výživná, chutná a pritom bez všetkých zmienených negatívnych aspektov? Znie to ako fantázia, ale živá čokoláda taká je.


Pokračovanie článku ...
Základným rozdielom oproti bežným čokoládam je, že je vyrábaná z nepraženého kakaa. Všetky kakaové súčasti, ktoré obsahuje, sa vyrábajú z nepražených kakaových bôbov, vďaka čomu sa v čokoláde zachovajú všetky výživné hodnoty, ktoré semená plodov kakaovníka Theobroma Cacao (grécky Pokrm bohov) obsahujú. Nepražené kakaové bôby sú výnimočne komplexnou potravinou a radia sa do kategórie tzv ‚superfoods‘. Sú významným zdrojom horčíka a organickej síry v prírode. Okrem toho sú zdrojom veľmi širokého spektra ďalších minerálov a vitamínov. Podľa vedeckých výskumov je kakao jednou z plodín najbohatších na antioxidanty, obsah flavonoidných antioxidantov je v ňom približne 10%, čo je 3x viac ako v zelenom čaji a 20x viac ako v praženom bežne dostupnom kakaovom prášku. Antioxidanty v nepraženom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebávateľné pre ľudský organizmus.

 

Ďalšou devízou živej čokolády je fakt, že neobsahuje rafinovaný cukor. Je sladená sirupom z agáve, spracovávaným pri nízkej teplote. Sirup z agáve má vďaka obsahu fruktózy veľmi nízky glykemický index: 27 a je tak prijateľným sladidlom pre diabetikov. Výsledné hodnoty glykemického indexu u čokolády sladenej sirupom z agáve sú veľmi nízke a čokoláda je tak pomerne bezpečnou sladkosťou, a je dokonca bez umelých či rafinovaných sladidiel.

Táto čokoláda neobsahuje žiadne mliečne produkty, pridané tuky ani sójové prísady. Pri výrobe čokolády teplota nikdy nepresahuje 40°C. Je vyrábaná ručne, starostlivo a s láskou, ktorú nemôže priemyselná strojová výroba nahradiť. Ide tak o skutočne živú a naozajstnú čokoládu plnú živín, energie a dobrej nálady. Je to jediná čokoláda, ktorá nadchne chuťové bunky a nezanechá zlé svedomie.


 


späť na zoznam
 


 
ALERGIA - prirodná liečba
01.12.2009 12:44:49
Magická sila dubovej kôry
01.12.2009 12:33:08
Efektívne a netoxické metódy boja s rakovinou
01.09.2009 19:29:01
Výživová (metabolická) liečba rakoviny
01.09.2009 19:23:17
Kyvadlo
24.08.2009 22:24:14
Mladý jačmeň
05.08.2009 21:27:01
Konopné semienko
04.08.2009 19:51:20
PICKLES - KVASENÁ ZELENINA
29.07.2009 20:54:18
DULA
29.07.2009 20:51:06
Kefír
29.07.2009 20:45:24
 
úvod | recepty | články | diskusné fórum | na stiahnutie | kontakt
Redakčný systém cez Webpodpora.sk