úvod recepty články   diskusia na stiahnutie kontakt
 
 
Nepokoušejte se nikdy posoudit něco, o čem nic nevíte. Nekritizujte nikdy něco slovy "Tomu nevěřím!" Je to totéž, jako byste řekli: "Nic o tom nevím a proto je to nesmysl".
Než označíte ně co za správné nebo nesprávné, za pravdivé nebo nepravdivé, nejdříve to prověřte. Zkušenost je daleko cennější než všechny řeči na světě.
Dr. Walker
hľadať:
 
 
 
 
  • 28.07.2009
    môžete si vypočítať svoje BMI a BMR index
  • 16.05.2009
    spúšťame diskusné fórum na FreshFood.sk
  • 05.05.2009
    spúšťame portál FreshFood.sk


 
 

-
Upozorni známeho na článok
Zázračné účinky pôstu
Otec chorôb je často neznámy, ich matkou je neprirodzená výživa Ferdinand Barta / Ilustrácia: obraz Leto, Giuseppe Arcimboldo
 

Človek je jediný tvor, ktorý v dôsledku zvrátenej výživy dosiahne sotva polovičku svojho biologického veku. Zvieratá, žijúce slobodne v prirodzenom prostredí, prežijú celý, prírodou im prisúdený život. V prípade choroby alebo úrazu inštinktívne hladujú. Odklonom od zákonov prírody človek stratil aj tento pud.

Pythagoras žiadal od svojich žiakov, aby sa prv, ako ich zasvätí do svojho učenia, podrobili štyridsaťdennému pôstu. Kristus, Budha aj Gándhí odporúčali svojim učeníkom periodickú hladovku, pretože poznali jej blahodarné účinky na telo i na ducha. Po pôste mozog pracuje rýchlejšie, pamäť sa vynoví, problémy sa ľahšie riešia a telo omladne.

Kým pračlovek nevynašiel nástroje a zbrane, nejedol mäso, živil sa potravinami rastlinného pôvodu, podobne ako jeho najbližší príbuzní - antropoidné opice. Jeho krv a vnútorné prostredie boli alkalickej - zásaditej povahy, pretože aj jeho potrava bola prevažne zásadotvorná. Naproti tomu mäsožravce majú krv a celé vnútorné prostredie kyslej povahy. Ich žalúdočná šťava obsahuje desaťkrát silnejšiu soľnú kyselinu, ktorá umožňuje podstatne rýchlejšie trávenie mäsitej potravy. "Normálna" strava civilizovaného človeka je prevažne kyselinotvorná, mala by však byť priemerne na 80% zásadotvorná. V dôsledku takej neprirodzenej stravy vznikajú civilizačné choroby, vyvolané tým, že sa v tele usadzujú rôzne jedy - toxíny.

Nadbytok bielkovín z potravín živočíšneho pôvodu spôsobuje zvýšený výskyt srdcových chorôb, rakovina, obličkových kamienkov a kĺbových ochorení. Pri metabolizme živočíšnych bielkovín vzniká v tele pre organizmus veľmi toxický amoniak a kyselina močová. Kryštáliky kyseliny močovej sa ukladajú v zhyboch a spôsobujú bolesti pri reume a dne. Rastlinné bielkoviny sú plnohodnotné a na rozdiel od mäsitej stravy neobsahujú cholesterol, ktorý je pôvodcom aterosklerózy a jej následkov: infarktu, mozgovej porážky, stareckej slabomyseľnosti, Bürgerovej choroby atď., atď.

Tepelnou úpravou sa v potravinách ničia enzýmy a väčšina najdôležitejších vitamínov. Minerálne látky sa teplom tiež znehodnocujú. Všetky tieto zložky prirodzenej stravy sú pre zdravý život nevyhnutne potrebné. Teplom a chemikáliami konzervované potraviny sú zdraviu škodlivé. Cukor varený a rafinovaný v cukrovaroch patrí tiež do tejto kategórie. Med a ovocné cukry v prirodzenom durovom stave sú bezchybné, ale konzumované vo väčšom množstve viažu pre organizmus dôležitý vitamín B a z minerálnych látok hlavne vápnik. Takto dochádza k zubnému kazu a vo vyššom veku k osteoporóze s následnou ľahkou lámavosťou kostí. Kuchynská soľ je prítomná v dostatočnom množstve n zeleninách a vôbec v rastlinných potravinách. Solenie potravín poškodzuje obličky a je jednou z príčin vysokého krvného tlaku a tučnoty. Japonci sú najväčšími konzumentmi kuchynskej soli, trpia najviac na vysoký krvný tlak, na aterosklerózu a u nich je najvyššia úmrtnosť na mozgové krvácanie.

Obilniny sú základom zdravej výživy. Vonkajšie obaly obilninových zrniek obsahujú životodarné zložky, potrebné pre zachovanie zdravia. Biela múka je pozbavená všetkých vitamínov, enzýmov a minerálnych látok, ktoré vo forme otrúb sú použité na výkrm ošípaných. Všetky potraviny z bielej múky: biely chlieb, pečivá, cestoviny, cukrárenské výrobky sú znehodnotené, zaťažujú organizmus a spôsobujú väčšinu civilizačných chorôb.

Toxické látky, ktoré sa ukladajú pri dnešnej "normálnej" výžive v organizme, by mali byť vylúčené črevami, obličkami, pľúcami a kožou. Keď je však týchto látok primnoho, vylučovacie orgány ich nestačia likvidovať, zostávajú v organizme a sú stálou hrozbou pre zdravie človeka.

Pravidelnou hladovkou sa odstraňovanie škodlivín z organizmu, tzv. detoxikácia, urýchľuje. Najmiernejší spôsob hladovky je pravidelne týždenne hladovať dvadsaťštyri až tridsaťšesť hodín. Počas hladovky neprijímame nijaké potraviny ani v tekutej forme, no musíme denne vypiť dva až tri litre vody, podľa hmotnosti. Najlepšie sa hodia minerálne vody, ktoré obsahujú minimálne množstvo kuchynskej soli. U nás sú to napríklad: Korytnická, Baldovská, Santovská, Salvátor a Rudolfův pramen. Voda vyplaví z organizmu toxické splodiny. Miesto minerálnych vôd môžeme piť aj dobrú pitnú alebo destilovanú vodu. Dlhšie hladovky môžeme odporúčať len mladým ľuďom, ktorí sú v dobrej kondícii a chcú si preventívne upevniť zdravie. Pred ukončením dospievania, v staršom veku a v prípadoch ochorení na zhubné nádory sa dlhšie hladovky neodporúčajú. Krátke hladovky so zeleninovými šťavami miesto vody sú i v týchto prípadoch prípustné.

Počas hladovky je žalúdok prázdny, tráviace procesy sú vyradené, takže všetka energia sa použije na detoxikáciu - očistenie organizmu od nahromadených škodlivín. V dnešných časoch, keď je chemikáliami otrávený vzduch, voda i pôda, ako aj rastliny, ktoré z nej vyrastajú, sme odkázaní na periodickú detoxikáciu. Keď niekto namietne, že naša námaha je aj tak už márna, mýli sa, pretože prirodzenou stravou prijímame aj hodnotné vitamíny, enzýmy, minerálne látky a vlákniny, ktoré pôsobia ako protijedy a väčšinu škodlivín zneškodnia. Tieto hodnotné zložky chýbajú v strave moderného človeka, ktorý si skoro všetko varí, konzervuje alebo inou manipuláciou znehodnotí, až otrávi.

Po ukončení hladovky je dôležité dodržať zásadu, že ako dlho trvala hladovka, tak dlho má trvať návrat k bežnej prirodzenej strave. Po krátkej hladovke môže návrat trvať podstatne kratšie, ale aj vtedy dávame prednosť najprv tekutej strave. Môže to byť obilninový alebo zeleninový nápoj. Postupne prejdeme cez kašovitú stravu k zeleninám a ovociu, obilninám a olejnatým jadrám. Nemalo by zmysel pokračovať v predošlej mäsitej a varenej strave a takto si od jedov očistené vnútorné prostredie znovu otráviť.

Ľudia si zvykli jesť pravidelne ráno, na poludnie a večer, aj keď nie sú hladní. Je to zbytočný návyk, ktorý často vedie k preťažovaniu žalúdka a nezriedka aj k tučnote. Tuční ľudia sú chorí ľudia. Predstavte si, že by ste mali stále vláčiť so sebou batoh vážiaci 25-30 kg, ba neraz i viac. Tuční ľudia sú na to odsúdení a tak si ničia nielen srdce, ale zdravie vôbec. Najrôznejšie odtučňovacie kúry sú neúčinné a často aj nebezpečné. Jediná účinná zbraň proti tučnote je detoxikácia organizmu hladovkou a návrat k prirodzenej strave. Periodický pôst prinavráti tučným ľuďom zdravie a krásu.

Okrem zdravej výživy samozrejmým predpokladom zachovania zdravia je psychická pohoda bez stresov a negatívnych emócií, akými sú hnev, závisť, nenávisť a z nich vyplývajúca neznášanlivosť. Dôležitou zložkou prevencie a liečenia chorôb je aj hlboké dýchanie, na ktoré väčšina ľudí zabúda. S tým priamo súvisí aj požiadavka každodenného pohybu na čerstvom vzduchu.

Viac sa dočítate:
MUDr. Ferdinand Barta: Už nemusíme zomierať predčasne - Svedectvá uzdravených


späť na zoznam
 


 
ALERGIA - prirodná liečba
01.12.2009 12:44:49
Magická sila dubovej kôry
01.12.2009 12:33:08
Efektívne a netoxické metódy boja s rakovinou
01.09.2009 19:29:01
Výživová (metabolická) liečba rakoviny
01.09.2009 19:23:17
Kyvadlo
24.08.2009 22:24:14
Mladý jačmeň
05.08.2009 21:27:01
Konopné semienko
04.08.2009 19:51:20
PICKLES - KVASENÁ ZELENINA
29.07.2009 20:54:18
DULA
29.07.2009 20:51:06
Kefír
29.07.2009 20:45:24
 
úvod | recepty | články | diskusné fórum | na stiahnutie | kontakt
Redakčný systém cez Webpodpora.sk