Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa celkom rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Zrná majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké, preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím, v ktorom postupne rastú a delia sa. Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.
Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, i keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme vedecky prišli na túto pravdu, že Tibi robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, čiže imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu (vitalitu). To sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.
Spoločenstvo kvasiniek a baktérii používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj Tibi je známy aj pod názvom japonské morské kryštály, živé zrnká, ale tiež vodný kefír. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa celkom rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnká), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky, nie však jej chuť), alebo sušené baracky. Všetky predchádzajúce ovocie môžeme nahradiť aj hrozienkami. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón.
Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 24-48 hodín.
Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, avšak vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznáme zopár doktorov, ktorí ordinujú minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy. Ste unavený? Tak aspoň 1,5 litra denne a ste bez liekov. Žeby naše alternatívne metódy zasiahli i hlavy pomazané ?
Ja len dodám, že vodný kefír sa môže užívať na mnohé účely, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové, katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa i pri čistení pri kožných chorobách, chorobách ženských orgánov a celej rady ďalších vážnych ochorení. Dôležité tu je, že si nápoj pripravujete sami pre seba a máte záujem na sebe pracovať.
PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc. "Civilizační choroby,výživa a my"
Účinky kefíru
Vlastnosti pravého kefíru, zaznamenané podľa skusenosti mnoho generácií:
- Usporiada imunitný systém a zvyšuje odolnosť tela voči chorobám.
- Reguluje krvný tlak, krvný cukor a lieči cukrovku.
- Lieči pľúca, zápaly priedušiek, tuberkulózu, astmu, alergie a migrénu.
- Má priaznivý vplyv na srdce a krv, lieči problémy krvného obehu.
- Hojí rôzne ekzémy a všetky ochorenia pleti, vedie k vyliečeniu trudovitosti.
- Lieči ľadviny, močový trakt a chráni prostatu.
- Má priamy vplyv na hladinu cholesterolu, osteroporézu a reumatizmus.
- Podporuje produkciu enzýmov a lieči slinivku brušnú.
- Zlepšuje činnosť pečene a žlčníku, upravuje produkciu žlče, má pozitívny vplyv na zápal pečene.
- Prispôsobuje latkovú výmenu, trávenie, a lieči ochorenie hrubého čreva.
- Lieči zápaly hrubého čreva, hnačky, katary, výtoky, syndróm netesného vrátnika, canditidu a iné choroby.
- Obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči vredy vo dvanástorníku.
- Produkuje vlastné antibiotika, ničí nepriateľské baktérie, lieči vnútorné a vonkajšie zápaly.
- Lieči alergiu na laktózu a zaisťuje úplné trávenie mliečnych produktov.
- Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ch vyliečeniu.
- Spomaľuje proces starnutia, vyhladzuje a vylepšuje pleť, vlasy a uvoľňuje svalové napätie.
- Znižuje nekľuť a depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti.
- Vyrába všetky potrebné vitamíny a prospešné baktérie, potrebné pre každodenný zdravý život.
Výsledky takmer storočného vedeckého a lekárskeho výskumu sú dostupné v záznamoch príslušného výskumného ústavu vtedajšieho ZSSR. Vzhľadom k tomu, že chronické choroby celosvetovo ženú do výšok výdaje na lekársku starostlivosť, získava pravý kefír na obľube nielen pre vlastnosti podporujúce zdravie. Ponúka možnosť znížiť náklady na zdravotníctvo. S rastúcim odporom voči antibiotikám prebieha intenzívny výskum pravého kefíru v Európe a Japonsku. Doterajšie výsledky len potvrdzujú skúsenosti generácií. Pravý kaukazský kefír je Európanom a zbytku sveta známy už takmer sto rokov. Bohužiaľ, napriek výskum a snahy o jeho komerčnú produkciu sa pravý kaukazský kefír doposiaľ nepodarilo vyrábať vo veľkom. Pokiaľ si kúpite v obchode "kefír", NIE JE to ten pravý, kaukazský. Pravý kaukazský kefír ide úspešne kvasiť len doma, v malom množstve (1 - 3 l) a len z pravej kultúry. V podstate existujú len dva druhy pravých "kefír grains" (materské kultúry) - kaukazská a tibetská. Kaukazská rastie do väčších "chuchvalcov", tibetská má menší, ale v zásade sú rovnaké, i keď tu patrne môžu byť drobné rozdiely v zložení biomasy. Podstatné je, že obe robia to, čo je potrebné. Vzhľadom k tomu, že kefírová kultúra je živá vec, je vhodné ju získať z čo najbližšej vzdialenosti, nie z druhej polky sveta. S grains by mal prísť aj návod. Samotné kefírovánie nie je ťažké - zrnká však nikdy nesmú prísť do styku ani s chlórovanou vodou, so žiadnym kovom atď., inak hynú.
Viac o Tibi
Tibi je známou variantov klasického kefíru. Je to osviežujúci šumivý nápoj, často označovaný ako Kefír d'acqua, Japonské kryštály alebo vodný kefír.
Nápoj je obvykle pripravovaný zo špecifickej varianty kefírovej kultúry, často označovanej ako cukrové kefírové zrná. Tieto zrná sú kultivovaná v 5 až 10% cukrovom roztoku s kúskami pridaného citrónu. Niektoré recepty obsahujú pridanie sušeného ovocia ako figy, alebo hrozienka, ktoré ďalej zlepšia chuť. Kryštáliky vodného kefíru sú malé priehľadné sklovitej konzistencie, ktoré sa skladajú z polysacharidov vytvorených z glukózy (hroznového cukru). Dextrany sú vyprodukované vďaka symbióze medzi baktériami mliečnej kyseliny a kvasinkami obsiahnutými v matrici. Kefír d'acqua bol možno pôvodné kultivovaný zo zŕn tradičného kefíru z Kaukazu, ale toto zostáva sporné. Ak toto bol ten prípad, potom tie neskoršie zrná sa možno adaptovali a vyvinuli sa do kultúry vodnej/cukrovej. Zrná vodného kefíru majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké a preto je ich ľahko rozlomiť na malé časti. Na rozdiel od tradičnej kultúry mliečneho kefíru z Kaukazu.
Typické mikroorganizmy izolované z kefírového zrna a nápoja
Lactobacill Streptococci/lactococci Kvasinky
Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. yamanashiensis Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Zdroj: Dom's Kefir anglicky
Vodný Kefir
Preslávený vodný kefír tu bol už pomerne dlho. Dnes je tento šumivý nápoj pripravovaný vo veľa domácnostiach sveta. Recept pre výrobu Kefír d'acqua sa môže líšiť medzi rôznymi domácnostiami. Tento osviežujúci nápoj je obvykle kultivovaný s roztokom vody, citrónu a 3 až 10% roztokom cukru, je celkom bežné pridať niekoľko sušených plodov ako figy, sušené slivky alebo baracky. Niekto tiež pridáva celý rozkrojený citrón alebo citrónovú šťavu. To len ukazuje ako mnohostranne je možné tento nápoj pripraviť.
Tradičný vodný kefír je kultivovaný z priesvitných kefírových zŕn, ktoré sú matné s pevnou štruktúrou v porovnaní s tradičným mliečnym kefírovým zrnom z Kaukazu. V závislosti na type a množstve pridaného cukru nie je neobvyklé keď nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvasenia.
Prísady a nástroje
- 3 litrová fľaša
- sitko [najlepšie nekovové]
- 1/2 až jeden menší pohár kryštálov vodného kefíru
- 2 prirodzene sušené figy/sušené slivky alebo 2 lyžičky hrozienok alebo nejakej zmesi
- 1 citrón
- 6 - 9 lyžíc cukru [biely alebo žltý surový cukor]
- pitná voda
- 1 lyžica jednej z nasledujúcich surovín: celého kmínu, anízu, semena feniklu alebo listy čerstvej mäty [voliteľné prísady, vytvára peknú chuť a pomáha pri zažívaniu]
Postup
- Naplňte fľašu vodou (v prípade ,že použijete fľašu s hermetickým uzáverom, naplňte ju len do 2/3. Toto je veľmi dôležité pretože CO2 plyny prirodzene produkované behom procesu fermentácie vytvoria v uzavretej fľaši vysoký tlak ktorý by mohol fľašu roztrhnúť].
- Rozpusťte cukor a pridajte šťavu z citróna so zvrškom citrónovej kôry. Eventuálne môžete jednoducho pridať rozpolený citrón. [ Pred použitím citrónu s kôrou sa presvedčte či plody neboli voskované alebo ošetrené chemikáliami proti škodcom alebo fungicidmi]
- pridajte sušené plody a kefírové zrná
- Upevnite tesne viečko na fľaši a nechajte obsah kvasiť po dva až tri dni v pokojovej teplote
- Po tejto dobe sceďte perlivý Kefír d'acqua a nechajte vychladiť.
- Nápoj je pripravený pre spotrebu
Rovnaký postup opakujte pre prípravu ďalších dávok.
Zdroj: Dom's Kefir anglicky
Príprava podľa článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby ,výživa a my"
- 9 polievkových lyžičiek kryštálov Tibi,
- 15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,
- 3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,
- 3/1 citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vytlačí až je nápoj hotový.
- Ideálne pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !
Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby alebo PET fľaše, v ktorej nápoj uschováme v chladničke, závisí na našej potrebe:
- nápoj po 24 hodinách pôsobí mierne prehanavo,
- nápoj po 48 hodinách normalizuje a je hotový pre bežné užívanie,
- trojdenní nápoj a starší skôr zastavuje.
Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Získaný prírastok kryštáloch použijeme buď pre rozšírenie našej výroby, alebo ich uložíme vo sladkej vode v chladničke.
Vodný kefír - druhy nálevov Probiotický bylinný čaj
Užitím kefírových zŕn sa dajú spojiť výhody a účinky bylinných čajov a odvarov so schopnosťami kefírových kultúr rozkladať vodou nerozpustné alebo ťažko stráviteľné látky.
Veľa liečivých, alebo farmakologicky aktívnych zložiek nájdených v bylinách je vo forme éterických olejov - silici. Tieto sú večšinou nerozpustné vo vode. Kultivácia kefírovou kultúrou môže pomôcť uvolniť tieto súčasti do vodného roztoku. Toto sa dosiahne vďaka akcii určitých enzýmov produkovaných mikróbami a kvasinkami behom fermentácie. Niektoré aktívne zložky bylín sa tak tiež môžu rozpustiť vďaka malému množstvu alkoholu vyprodukovaného behom procesu kvasenia. Nápoj obsahuje niektoré z vitaminov rady B komplex, ktoré sú tvorené zásluhou kvasiniek a ďalších mikroorganizmov, spolu s doplnkom aminokyselín, RNA a DNA [mikróby a kvasinky samé]. Tento proces produkuje osviežujúci nápoj, ktorý môže chutnať podobne ako šampanské, alebo ako perlivá esencia z vonných bylín, ktoré k príprave vyberáte.
"Kefír d'erba liečivý" - Príklad receptu bylinného toniku
- 1 lyžička listu ďateliny alebo kvetu harmančeka
- 5 celých šípok alebo 1 čajový sáčok šípkového čaju
- 1 lyžičika buď medu alebo sladového výťažku
- 2 až 3 lyžičky kefírových zŕn
- 500 ml [2 poháre] pramenitej alebo pitnej vody
"Kefír d'erba liečebný" môžete pripraviť pomocou 2 metód, popísaných nižšie.
1. Surová bylinná extrakcia za studena.
Použitie tejto metódy pomáha uchovať tepelne citlivé základné zložky, ktoré sú normálne zničené varením. Nehladiac na látky rozpustné, spoliehame sa hlavne na schopnosť mikroflóry kefíru extrahovať rozpustné aktívne ingredencie z bylín. Po 24 až 48 hodín fermentácie sa byliny javia strávené, uvoľnujúce činné zložky do roztoku. Doporučuje sa používanie kefírového váčku pre túto metódu extrakcie pre ľahké oddelenie kefírových zŕn z bylinných častí jednoduchým odstránením vaku obsahujúceho zrna potom čo fermentácia je kompletná.
Postup:
Naplníme fľašu do 2/3 vodou. Pridáme a rozpustíme med alebo slad. Uložíme zbytok prísad a váčok s kefírovými zrnami. Vo fľaše s tesným viečkom necháme kvasiť 48 hodín až 3 dni v izbovej teplote. Odstránime vak a scedíme. Kefír d'erba liečebný je pripravený na spotrebu.
2. Bylinná čajová metoda.
Vodu v hrnci privedieme k varu. Pridáme šípky, kvet podbeľa lúčneho alebo kvet harmančeka. Hrniec zakryjeme a necháme vylúhovať a vychladnúť na izbovú teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlejeme do fľaše. Pridáme cukor a kefírové zrná. Vo fľaše s tesniacim viečkom necháme kvasiť 48 hodín až 3 dni v izbovej teplote. Po scedení je kefír d'erba pripravený ku spotrebe.
Tipy a variacie
Skúste miešaním rôznych kombinacíi z bylín, ktoré máte rád, alebo potrebujete.
Pridaním púpavového koreňa na prečistenie a liečenie pečene alebo mučenkou jedlou a šišák vroubkovaný pre dobré spanie.
Môžete použiť komerčne bylinné porciované čaje v oboch metódach popísaných vyššie. Nie sú tu žiadne obmedzenia a experimentovanie je doporučené.
Keď skúšate nové variáce bylinných nálevov, nepoužite všetky kefírová zrná pre prípad, že kefírová kultúra nebude na niektorú z vašich variácíi reagovať správne. V takých prípadoch budú potrebovať dlhšiu dobu aby sa na túto vašu variáciu adaptovala a kvasný proces bude pokračovať niekedy až po niekoľkých dávkach.
Peľový kefír
Kvetový peľ je známy bohatým obsahom živín spolu s enzýnmi a veľmi kvalitného proteínu. Kvôli vonkajšej štruktúre bunečných stien každej peľovej bunky, je peľ veľmi ťažko stráviť a veľa živín je tak neprístupných pre normálne ľudské trávenie. Toto obmedzenie môžeme obísť použitím kvasného procesu ktorý by mal pomôcť aspoň čiastočnému zruteniu normálne nepreniknuteľných bunkových stien z včelieho peľu uvoľnujuci obsah v každej vnútornej bunke aby mohol byt ďalej strávený a absorbovaný.
Pridáme najmenej 1 lyžičku včelých peľových zrniečok ku každým 2 pohárom vody alebo nálevom zmieneným hore, potom necháme kvasiť s kefírovou kultúrou 2 až 3 dni.
|