Odkiaľ kefír pochádza ?
Kefírová kultúra pochádza jednak z Kauzazských hor a tiež z opatstva v Tibete a je snáď 5000 rokov stará. (Kto dnes vie presný dátum? A koho to vôbec zaujíma? Proste je to veľmi staré).
Čo sa Kaukazu týka, tak podľa legendy daroval kefír príslušníkom ortodoxnej cirkvi Ahalov prorok, Mohamed. Kvôli povere, že “Prorokové zrná” stratia svoju moc a silu pokiaľ by sa ho zmocnili neveriaci, bol prísne strážený pred cudzincami a bol predávaný z generácie na generáciu a pokladaný za súčasť kmeňového bohatstva. Cudzinci občas dostali ochutnať hotový nápoj, ale samotná kefírová kultúra ostávala tajomstvom. V 19.storočí začali kefír skúmať ruskí doktori a začali publikovať vedecké štúdie o pozitívnych účinkoch kefíru. K získaniu kefírových zŕn vraj použili krásnu ženu, ktorá mala obmäkčiť srdce kaukazského kniežaťa, a ktorá po množstve dobrodružstiev priviezla do Moskvy prvý hrnček kefírových zŕn.
Obyvatelia Kaukazu používali kefír na uchovávanie kozieho, konského alebo kravského mlieka bez chladničiek. Mlieko uchovávali v kožených vakoch a vďaka nemu sa dožívali extrémne vysokého veku ( samozrejme nie len vďaka nemu - žili na čerstvom vzduchu, pili čistú vodu, mali dostatok pohybu ...). Niektoré choroby (ako tuberkulóza a rakovina) tam boli úplne neznáme.
Čo je to kefír ?
Kefírom sa všeobecne myslí nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry. Existujú dva druhy kefírovej kultúry. Jeden druh žije a rozmnožuje sa v mlieku, má mazľavú gelovitú konzistenciu bielej farby (vyzerá ako malé mäkké ružičky karfiolu) a krmí sa laktózou, zatiaľ čo “kryštáliky” toho druhého, žijúceho v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké. Je to spoločenstvo rôznych druhov kvasiniek a baktérií.
Čo je na kefíre tak dobré, že by som ho mal/a piť ?
Nápoj (či už ten mliečny, alebo vodný) zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysľuje organizmus (i keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky, rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napr. laktózu v mlieku, a preto je vhodný pre toho, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiadúcimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, stimuluje imunitný systém.
Čo všetko si môžem pomocou kefíru liečiť ?
Choroby nervov, vnútorné choroby, bronchiálne katary, všetky sklerózy, infarkt myokardu, ochorenie žlčníka, pečene, ľadvín, infekčnú žltačku, žalúdočné a črevné ochorenia, hnačky, zápchu, ochorenia krvi, vyrážky, ekzémy, candida (kvasinky).
No a pretože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organizmu, tak sa z akoukoľvek chorobou lepšie vysporiadame a množstvu chorobám sa vyhneme. Naviac množstvo chorôb súvisí so zlým trávením a zápchou.
Ako často pijeme kefír a v akom množstve ?
Najlepšie je piť kefír denne, a to v takom množstve aké je Vám príjemné. Niekto pije kefír pred každým jedlom, iný zas hrnček kefíru ráno a hrnček kefíru pred spaním. Pokiaľ ho pijete pred spaním, nezabudnite si umyť zuby, pretože niektoré baktérie v kefíre sa kamarátia s kazom.
Tiež je vhodné raz za čas na pár dní úžívanie kefíru vysadiť.
Pokiaľ s kefírom začínate, radšej na začiatku pite menšie množstvo (napr. niekoľko lyžičiek), aby si telo postupne zvyklo na niektoré preňho neznáme baktérie a kvasinky. V opačnom prípade môžu nastať rôzne problémy typu hnačky, vyrážky, bolenie brucha, ktoré ale po krátkom čase zmiznú. Ďalším počiatočným problémom býva i proces detoxifikácie organizmu, ktorý kefír v tráviacom trakte môže naštartovať a pokiaľ sa tvoje telo rozhodne zbaviť sa jedov napr. cez kožu, potom Vás asi neminie nejaká ta vyrážka. Pokiaľ ale vydržíte konzumovať kefír aj naďalej, časom sa i týchto problémov zbavíte - čím viac kefíru pijete, tým sa ich zbavíte rýchlejšie, i keď búrlivejšie. Hlavne sa toho nezľaknite a neprestávajte s kefírom úplne.
Kefír sa však dá nielen piť (a jesť), ale môžete si ním potierať rôzne ekzémy a vyrážky.
Ako si môžem kefír pripraviť ?
Na dve hrnčeky kefíru potrebujeme tieto suroviny:
- 1 až 2 polievkové lyžice kefírových zrn
- 1/2 litra mlieka
Postup
Použijeme sklenenú nádobu (mala by byť dosť veľká, aby zostala časť nádoby prázdna) s uzáverom - nie kovovým, nemusí byť tesný (čím tesnejší, tým viac CO2 sa v kefíru vytvorí), je treba niečím nádobu prikryť, aby do nej nepadali nečistoty a nepriťahovalo to hmyz. Nalejeme do nej mlieko, nasypeme kefírove zrná a tak 12 až 24 hodín necháme fermentovať pri izbovej teplote. Čím teplejšie počasie, tým rýchlejšia fermentácia. Mlieko neohrievame, kľudne použijeme studené z chladničky, kefír sa nesmie vystavovať vysokým teplotám !
V priebehu dozrievania občas nádobou zatrepeme, aby sa ku kefírovým zrnám dostalo nespracované mlieko - pokiaľ necháš nádobu len tak stáť môže sa ti výsledný nápoj rozdeliť na syrovátku a kefir, ale to nevadí pretože sa to dá zpäť rozmiešať.
Ako poznáme či je už kefír hotový? Keď nádobou pohýbeme tak, aby sa obsah rozlial po stenách, zostane na stene nádoby typický kefírový povlak, ktorý keď odteká vytvára akoby riečne korytka. No a je to hustšie ako mlieko. Alebo uvidíte ako je mlieko rozdelené na syrovátku a zrazeniny. Alebo to ochutnáte. Proste to môžete nechať ako dlho chcete. Časom si určite nájdete svoj ideálny spôsob, pretože každý to má rád trošku inak.
Kefír je hotový - má správnu konzistenciu i vôňu - tak čo teraz? Vezmeme si cedník a precedíme obsah do nejakej inej nádoby, z ktorej kefír hneď zkonzumujeme, alebo ho dáme do chladničky. Najlepšie sa kefir precedí keď najprv nádobou zatrepeme, aby sa obsah pekne zhomogenizoval. Precedené kefírové zrná dáme späť do vypláchnutej nádoby a dáme im čerstvé mlieko. Môžeme s nimi dať do nádoby aj trošu hotového kefíru - urýchľuje to rast a fermentáciu.
Doporučuje sa pri príprave nepoužívať kovové predmety. Nevystavujeme kefír vysokým teplotám a čistiacim prostriedkom.
Zdroj: Dom's Kefir anglicky
Príprava kefíru II.
Pokiaľ máte radšej hustejší kefír a nevadí, že to bude trvať dlhšie, môžete kefír fermentovať v chladničke. Pomalejšia fermentácia vytvára hustejší kefír, čo niekomu viac vyhovuje.
Pri príprave postupujeme rovnako len s tým rozdielom, že nádobu dáme fermentovať do chladničky. Trvá to asi tak týždeň, kým kefír dozreje. Tiež je možné kombinovať obe metódy - začať asi tak 12 hodín pri izbovej teplote a potom dať do chladničky, alebo naopak.
|